Kleinkinderen van bevrijders op zoek naar opa

Dankzij de nieuwe generatie DNA thuistesten, is het vinden van biologische familie voor kinderen van bevrijders een stuk dichterbij gekomen. Sterker nog: ook hun kinderen kunnen nu met succes zoeken naar hun opa, ook als er geen naam bekend is.

Strathcona tank in NL

Een bekend beeld van de dagen na de bevrijding. De tanks hadden een enorme aantrekkingskracht op de jeugd en de Canadese soldaten op de meisjes. Overal werden spontaan bevrijdingsfeesten gevierd.

Misschien zat jouw oma wel op deze tank, misschien is een van deze soldaten wel jouw opa. Ga dan het avontuur aan en laat je DNA onderzoeken bij Ancestry.com. Bij de uitslag krijg je een schatting van je etniciteit (op welke plekken in de wereld komt jouw DNA nog meer voor?) en je krijgt een lijstje met verwanten. Dat zijn dus echte familieleden! Als je bijvoorbeeld een “2nd cousin” hebt, dan is dat iemand met wie je een voorouder gemeen hebt op het niveau van overgrootouder. Maar ook de relatie met een “3rd cousin” kun je uitzoeken. Gewoon een stamboompje bouwen van je match en dan kom je vanzelf je opa tegen! (is iets tijdrovender dan het nu misschien lijkt, maar het kan echt!)

Waarom Ancestry?

Er zijn verschillende bedrijven die deze zgn. Genetische Genealogie testen aanbieden, bijvoorbeeld FamilytreeDNA, MyHeritage, 23andMe en Ancestry. Afhankelijk van het gebied waar je familie zoekt is de ene of de andere test meer aan te raden. In Ancestry.com zitten (per 1 mei 2017) ruim 5 miljoen mensen, waarvan het overgrote deel uit Amerika, Canada, Engeland en Australië komt. Wil je een test om iemand te vinden op het vasteland van Europa gebruik dan liever FamilytreeDNA en/of 23andMe.

Vind je zo’n DNA zoektocht te ingewikkeld of overweldigend, dan kan ons zoekbureau je die uit handen nemen. Mail voor informatie: info@iemandzoeken.nl

 

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.